Ana Sayfa
Programlar

Ortadoğu Çalışmaları Doktora Programı

Türk dış politikasında son dönemde meydana gelen değişim, akademik çevrelerde özellikle Ortadoğu coğrafyasına karşı yeni bir ilgi uyandırmıştır. Buna rağmen üniversitelerimizde Ortadoğu’ya odaklanan enstitü ve programların sayısı bu alana gösterilen ilgiyi karşılamaktan uzaktır. Diğer yandan Ortadoğu ile yakın bağlar kurmaya başlayan Türk dış politika yapımcılarına alternatif sunabilmek için, bölgeyi siyasi, ekonomik ve kültürel olarak analiz eden çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Öte yandan ülkemizde bölge üzerine yapılan araştırmalar sadece akademik nitelikte kalmakta pratik anlamda araştırma/araştırmacı eksikliği de en önemli noksanlıklardan birisi olarak dikkat çekmektedir. Dolayısıyla bu program, bölge üzerine daha fazla çalışma yapılabilmesi ve araştırmacı eksikliğinin azaltılabilmesi amacıyla 2011 yılında açılmıştır. Özellikle, 2011 yılında başlayan Arap dünyasındaki siyasi gelişmeler ve değişimler de bu programın açılma gerekliliğini ortaya koymakta ve 2012-2013 eğitim-öğretim yılının başında açılan Yüksek Lisans programının ardından, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı başında da Doktora alanında eğitime başlanması daha fazla önem kazanmaktadır.

Ortadoğu Çalışmaları Lisansüstü Doktora Programında eğitimini tamamlayacak öğrenciler beş ana araştırma konusu etrafında uzmanlaşma imkanına sahip olacaklardır. Bu araştırma alanları; Ortadoğu Tarihi, Ortadoğu’da Din ve Toplum, Ortadoğu’da Ekonomi, Ortadoğu Dış Politikası ve Ortadoğu Siyasetidir. Doktora programı 3 dilde (Türkçe, Arapça ve İngilizce) eğitim vereceği için programdaki Türkçe dışındaki eğitim dillerinin birinden ingilizceden en az “60” veya Arapçadan en az 55 puan yada ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilen eşdeğer sınavlardan bu puan muadili bir puan alması gerekmektedir. Ya da program dillerinden Türkçe hariç bir dilde eğitim veren (lise veya lisans) bir eğitim kurumundan mezun olanlar dil şartını sağlamış sayılır. Öğrenciler ders dönemi süresince alması gereken 8 adet dersin en az 3 adedini farklı bir dilden almak zorundadır. Öğrenciler tez aşamasına geçebilmesi için AKTS kredi yükünden sayılmayan ve ortalamaya katılmayan Arapça veya Farsça dil derslerinden birini almak zorundadır. Bu dil derslerinden başarılı olamayan öğrenciler Yeterlik aşamasına geçemezler. Doktora tezleri İngilizce ve/veya  Türkçe yazılmak zorundadır. Böylelikle programda farklı kültürlerden öğrencilerin bir arada bulunmasının yanı sıra farklı dillerde çalışmalar yapılması hedeflenmektedir.

Programdan mezun olma süresi sekiz dönem olmakla birlikte bu süre içinde mezuniyet başarısı gösteremeyen öğrenciler için ekstra dört dönem uzatma hakkı verilmektedir. Doktora programında öğrencilerin Yeterlik aşamasına geçebilmeleri için almaları gereken minimum 8 dersten 6 sını Doktora programından alması gerekmektedir. Tez dönemine geçen öğrenciler program dillerinden herhangi biri ile tez çalışmasını tamamlayabilirler.

Başvurular http://ebasvuru.sabis.sakarya.edu.tr/ adresinden alınır

Programda okutulan derslere burdan ulaşabilirsiniz.

Yabancı aday öğrenciler için başvuru şartları ve süreç hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.